Și centura de siguranță din spate poate salva vieți

Vorbeam cu niște prieteni de un accident auto și de cât de importantă a fost centura de siguranță pentru pasagerii din spate. Pentru că mulți o ignoră, inclusiv noi am făcut greșeala asta. În primul rând, este ceva logic din moment ce producătorii de automobile le instalează. În al doilea rând, este la fel de obligatorie ca purtarea centurii de siguranță în față. În al treilea rând, sunt studii și cazuri reale în care odată pusă centura din spate poate salva vieți în cazul unui accident.

Șoferul este obligat să le comunice pasagerilor că purtea centurii este obligatorie. Deși nu poate să îi oblige, ar trebui să nu existe o joacă de-a centura. Sunt și sancțiuni menționate în Codul Rutier. Unii spun eronat că amenda o plătește șoferul, însă amendat va fi pasagerul în cauză. Sunt și excepții, precum copiii/minorii de care răspunde într-adevăr șoferul. De asemenea, persoanele cu caracter special (femei gravide, persoane cu handicap, persoane care au contraindicație medicală) nu sunt obligate să poarte centura.

Problema este că noi nu am auzit vreun caz real în care un pasager, aflat pe bancheta din spate, să fie amendat pentru nepurtarea centurii de siguranță. Tu ai auzit?


Image by welshandproud from Pixabay

Lasă un comentariu mai jos:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.